Fitbit Charge 4 Review

Fitbit Charge 4 Review

De Fitbit Charge 4 is een populaire activity tracker, en dat is niet geheel zonder reden!

Ik gebruik dit horloge nu zo’n 3 maanden en mij bevalt hij erg goed. Om je te helpen bij de keuze voor de juiste activity tracker, zal ik je vertellen wat ik zo goed vind aan deze Fitbit.

Ook zet ik de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

📖 Wat je te lezen krijgt over de Fitbit Charge 4 👇

💡 Waarom een Fitbit Charge 4?

fitbit charge 4 horlogeDe Fitbit Charge 4 is een prettig, klein horloge, die je stappen telt, je trainingen bijhoudt en je slaap registreert.

Door het smalle design is de Charge 4 comfortabel, zelfs als je smalle polsen hebt.

Hij kan verschillende sporten registreren, zoals wandelen, fietsen, hardlopen, zwemmen, een buiten work-out en hij volgt je beweging door de dag heen. 

Zo kom je er makkelijk achter of je voldoende beweegt. 

Hoewel je berichten kunt ontvangen en je Spotify kun bedienen via je Fitbit, is het geen klassieke smartwatch, dus als je dat zoekt, moet je helaas verder zoeken. 

Voor een activity tracker is de Fitbit Charge 4 wel scherp geprijsd.

⌚ Het horloge

De Fitbit Charge 4 ziet eruit als een smal horloge. Uiteraard kun je de tijd zien, maar belangrijker is dat de Fitbit je stappen telt en je hartslag meet.

Fitbit belooft een batterijduur van 7 dagen bij gewoon gebruik, en tot 5 uur als je de GPS aan zet. 

Door de twee maten polsbanden past het horloge altijd. Zo lang je hem draagt, meet hij je hartslag en kan hij dus ook bijhouden wanneer je je meer inspant en je hartslag omhoog gaat. 

Verder is de Fitbit tot 50 meter diep waterdicht, zodat je hem kunt dragen tijden het zwemmen.

🛠️ Functionaliteiten & voordelen

De Fitbit Charge 4 is een fijne activity tracker. In combinatie met de Fitbit app kun je er heel veel informatie uit halen, die je kunt gebruiken om je trainingsdoelen te behalen. 

De volgende features vind ik het behandelen waard. Laten we eens kijken naar wat deze Fitbit activity tracker zo goed maakt.

Strak en smal design

fitbit charge 4 witIk heb best wel smalle polsen en veel activity watches zijn erg breed met een groot display.

Vaak is het schermpje bijna breder dan mijn pols en dat zit natuurlijk helemaal niet comfortabel. 

Het smalle scherm kan natuurlijk wel minder informatie tegelijk weergeven, maar door naar links of naar boven te swipen krijg je toch alles te zien.

De Fitbit Charge 4 is in verschillende kleuren te krijgen met verschillende bandjes.

Het standaard bandje is een kunststof band, die ook zeer geschikt is om mee te zwemmen en te sporten. 

Het display zelf is vrij dik, waardoor je kan blijven haken. Maar met lange mouwen heb je daar geen last van.

Batterijduur

Fitbit belooft dat de batterij van de Charge 4 tot wel 7 dagen meegaat. Mijn ervaring is dat de batterij zelfs nog langer mee gaat.

Zelfs bij 24 uur per dag dragen gaat de batterij soms 8 dagen mee. Je hoeft hem dus maar een keer per week op te laden.

Dat is vooral handig als je hem ’s nachts wilt blijven dragen om je slaap bij te houden, want je hoeft hem maar een nacht per week aan de oplader te leggen. 

Als je de GPS veel gebruikt, gaat je batterij wel veel sneller leeg. Daarom raad ik je aan de GPS alleen te gebruiken als het nodig is, zoals tijdens het hardlopen. 

Voor lange wandelingen is de GPS-functie dus minder geschikt, want je kunt deze maximaal 5 uur gebruiken.

Tips nodig om de batterijduur van je smartwatch te verlengen? Lees hier hoe je dit doet: 8 tips om de batterijduur van je smartwatch te verlengen.

Duidelijke app

De Charge 4 werkt net zoals alle andere activity trackers met een app die je installeert op je smartphone. Zonder telefoon heb je er dus niks aan

De app werkt zowel op Android als op Apple-telefoons, dus het maakt niet uit welke smartphone je hebt. 

In de app kun je je doelen instellen, bijvoorbeeld het aantal zone minuten dat je per week wilt hebben of het aantal stappen per dag. Vervolgens krijg je op je horloge een melding als je je doelen hebt bereikt, compleet met vuurwerk

Daarnaast kun je badges verdienen, bijvoorbeeld als je een bepaald aantal stappen op een dag haalt, of als je in totaal een bepaald aantal kilometers hebt behaald. 

Dat voegt niet per se heel veel toe, maar het is wel grappig om te weten wanneer je de totale lengte van het Great Barrier Reef hebt gewandeld.

Dit gamification stukje heeft Fitbit erg goed op orde. Het tovert toch regelmatig een korte glimlach op mijn gezicht 😀

fitbit app

Duidelijk display

Het display van de Fitbit Charge 4 is duidelijk afleesbaar. Zo kun je tijdens de training makkelijk zien hoe het gaat. 

Je kunt ook instellen dat je tijdens je training bepaalde meldingen krijgt. Tijdens het hardlopen geeft de Fitbit Charge 4 bijvoorbeeld een melding (met trilsignaal) als je in je cardio-hartslagzone komt. 

Alleen in de felle zon in de display niet altijd goed leesbaar, maar als je even schaduw maakt met je hand, is dat makkelijk op te lossen.

Bijhouden trainingen

De belangrijkste taak van de Fitbit Charge 4 is natuurlijk het bijhouden van je trainingen, het is ten slotte een activity tracker. 

Hij houdt de hele dag je bewegingen en je hartslag in de gaten en probeert dan te herkennen wat je aan het doen bent. 

Bij wandelen en fietsen gaat dat heel goed. Als je je training wat preciezer wilt bijhouden, stel je, voordat je met je training begint, op je horloge in wat voor training je gaat doen, bijvoorbeeld hardlopen. 

Je display verandert dan en geeft je informatie over je training, zoals je snelheid, je gemiddelde tempo, je hartslag en het aantal stappen en calorieën

fitbit charge 4 sporten

Ook kun je instellen dat de Fitbit een trilsignaal geeft als je in een andere hartslagzone komt. 

Zo kun je dus veel gerichter trainen, omdat je tijdens de training alle informatie af kan lezen.

De Fitbit Charge 4 is wel duidelijk bedoeld voor de recreatieve sporter. De professional wil waarschijnlijk meer informatie dan de Fitbit je kan geven.

In dat geval kun je eens een kijkje nemen tussen onze lijst van beste sporthorloges

Na je training kun je in de app de samenvatting zien en vergelijken met andere trainingen. 

Je hoeft je telefoon niet meer te nemen met de training, de Fitbit Charge 4 kan alles helemaal zelf. Dat scheelt een zweterige band om je arm met je telefoon erin.

Slaapregistratie

Als je je Fitbit Charge 4 ’s nachts om houdt, houdt hij bij hoe je slaapt. Door middel van je hartslag, je bewegingen en je zuurstof-saturatie wordt er gemeten in welke slaapfase je zit. 

Helaas kan je Fitbit zelf hiervan geen verslag maken, daarvoor moet je eerst synchroniseren met je telefoon. Vervolgens kan je in de app zien hoe lang je hebt geslapen en hoe goed. 

fitbit slaap meteren screenshot

 

Je ziet wanneer je in een diepe slaap was en wanneer in je REM slaap. Ik vond het verrassend om te zien hoe vaak je ’s nachts wakker wordt en hoe weinig je echt slaapt, vergeleken met de tijd die je in bed ligt.

Doordat je je slaap zo precies kunt bijhouden, kun je erachter komen waardoor je slecht of juist goed slaapt en maatregelen nemen om beter te slapen, als dat nodig is.

Ik gebruik het overigens vooral als indicatie voor de kwaliteit van mijn slaap. Het is leuk om inzicht te krijgen in welke dagen je beter of minder goed hebt geslapen. Dan blijkt dat je van alcohol toch écht wat onrustiger slaapt…🙈

Lees hier hoe de Fitbit slaapscore werkt.

Nauwkeurige stappenteller

Voordat ik de Fitbit Charge 4 had, gebruikte ik andere stappentellers (zoals de Charge 3) om mijn stappen bij te houden. 

Deze stappentellers registreerden echter vaak stappen die ik helemaal niet had gezet. Bijvoorbeeld bij autorijden werden er veel stappen geregistreerd. 

De Fitbit Charge 4 doet dit gelukkig niet. Hoewel er af en toe wel stappen geteld worden zonder dat ik loop, is dit minimaal. Dat helpt me dus om elke dag echt aan mijn minimum aantal stappen te komen.

Betalen met de Fitbit

Contactloos betalen wordt steeds populairder en ook Fitbit heeft hier slim op ingespeeld. Dankzij de NFC-chip kun je ook met de Fitbit Charge 4 contactloos betalen.

Het betaalsysteem dat Fitbit gebruikt heet Fitbit Pay.

Je kunt Fitbit Pay gebruiken voor de aanschaf van producten in winkels die contactloos betalen aanbieden en zelfs bij bepaalde openbaar vervoerssystemen. 

Betalen doe je dus simpelweg door je pols bij het betaalapparaat te houden. Superhandig 😀

💬 Wat anderen vinden

Goed, ik kan wel zeggen dat de Fitbit Charge een fijne activity tracker is, maar wat vinden anderen?

Bekijk ook eens de review van iculture.nl Zij hebben de Fitbit Charge 4 uitgebreid getest en zijn er ook heel enthousiast over.

Ze noemen de Fitbit Charge 4 zelfs de beste fitness tracker van dit moment.

"De Fitbit Charge 4 ziet er qua uiterlijk hetzelfde uit als de Charge 3, maar heeft toch veel meer te bieden. Vooral de toevoeging van GPS is een stap vooruit. De eerdere bandjes zijn herbruikbaar en de prijs is hetzelfde gebleven, terwijl er wel nieuwe functies op zitten, zoals minuten in actieve zones."

iCulture

👍 De voor- en nadelen nog even op een rijtje

Voordelen

Nadelen

✅ Conclusie van de Fitbit Charge 4

De Fitbit Charge 4 is een fijne, compacte fitnesstracker. Hij is vooral geschikt voor de recreatieve sporter of voor iedereen die gewoon meer inzicht wilt krijgen in zijn of haar beweeggedrag.

Het belangrijkste voordeel is de prijs-kwaliteit verhouding. Voor +/- 130 euro heb je met de Fitbit Charge 4 een goede activity watch met GPS.

De app, die bij de Fitbit Charge 4 hoort, is duidelijk en compleet. De app vat de informatie van de Fitbit goed samen en geeft je een duidelijk beeld van je activiteiten. 

Een nadeel van de Fitbit is het kleine scherm, waardoor je weinig informatie tegelijk kan zien.

Maar het kleine scherm is ook meteen een voordeel voor mensen met een smalle pols, want het horloge is daardoor wel comfortabel. 

Het is dus niet nodig om langer te twijfelen. De Fitbit Charge 4 zal je niet teleurstellen.

Avatar

Remon

Vader van 2 kids, hardloper, voetballer en bovendien gek van gadgets en dan met name smartwatches. Zoals je merkt heb ik ook een grote voorliefde voor schrijven.

Andere interessante artikelen