Fossil Gen 6 Review

Fossil Gen 6 Review

Fossil brengt met de Gen 6 een premium smartwatch uit met het uiterlijk van een klassiek, ouderwets horloge.

De hardware daarentegen is allesbehalve ouderwets. Dankzij de laatste updates is de Gen 6 nog sneller dan zijn voorganger en voorzien van de nieuwste features.

Benieuwd wat de Fossil Gen 6 nog meer bieden heeft en of deze watch het overwegen waard is? We bespreken het uitgebreid in deze review.

📖 De onderwerpen die we behandelen 👇

💡 Waarom een Fossil Gen 6 smartwatch?

De Fossil Gen 6 smartwatch is een grote vooruitgang ten opzichte van zijn voorgangers.

Naast het aantrekkelijke design zijn er een aantal interne updates uitgevoerd. De Gen 6 is voorzien van de nieuwste hardware, zodat het horloge zo’n 30% sneller is dan zijn voorganger, de Gen 5.

Ook is er meer opslag beschikbaar. Met de 8GB aan opslagruimte kun je meer dan genoeg muziek kwijt op de Gen 6.

Zodoende is dit horloge een aanwinst voor mensen die zoeken naar een gebruiksvriendelijke smartwatch met een mooi design.

Helaas beschikt het horloge niet over de meest geavanceerde fitnesstracking.

Hierdoor is het een minder geschikt model voor mensen die zoeken naar een smartwatch als echt fitnesshorloge. Toch zijn er genoeg situaties waarin de Fossil Gen 6 een uitstekende optie is.

⌚ Het horloge

Op 27 september 2021 is de Gen 6 van het merk Fossil uitgebracht, welke een formaat heeft van 42 millimeter.

Om het horloge helemaal jouw stijl te maken, kun je kiezen uit bandjes van leer, stainless steel of siliconen in meer dan 10 verschillende stijlen en kleuren.

Ook de behuizing is beschikbaar in verschillende kleuren, zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zilver, roségoud of zwart.

De banden van het horloge zijn 22 millimeter breed, ze zijn dus iets groter dan de 20 millimeter horlogebanden van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Watch 4 en de Apple Watch 7.

Op dit moment beschikt de smartwatch nog over het verouderde Wear OS 2.0-software besturingssysteem van Google. Echter, het merk heeft aangekondigd later dit jaar over te gaan op het nieuwe Wear OS 3.0-systeem.

 

fossil gen 6 stijlen

🛠 Functionaliteiten & voordelen

Batterij

De batterij van deze smartwatch gaat ongeveer een dag mee wanneer alle geliefde functies ingeschakeld zijn.

De Fossil Gen 6 gaat wel een stukje langer mee als je het always on-display uitschakelt, een eenvoudige wijzerplaat instelt en de periodieke hartslagmetingen beperkt.

Aan de andere kant laadt de Fossil Gen 6 wel veel sneller op dan zijn voorganger, wat betekent dat je het apparaat snel weer in gebruik kunt nemen.

Na een uur aan de oplader is de batterij van nul tot honderd procent opgeladen en in slechts dertig minuten wordt al tachtig procent bereikt.

De batterij in het kort

Design

smartwatch fossil gen 6Ten opzichte van voorgaande modellen is er niet heel veel veranderd aan het ontwerp van de Fossil Gen 6.

Het is nog steeds een rond, klassiek model, met een zwarte behuizing die voorzien kan worden van verschillende horlogebanden.

De grootste verandering ten opzichte van de Gen 5 is de geribbelde rand bij de ring, welke visueel wel aantrekkelijker is.

Daarnaast is de kroon met drukknoppen aan de rechterzijde wat breder en platter en is deze voorzien van een bescherming.

Door deze bescherming blijft het minder snel haken achter zakken en mouwen, wat het opbergen van het horloge eenvoudig maakt.

Daarnaast is het bladeren door de beschikbare menu’s en apps aangenaam, doordat de drukknoppen aan beide kanten een breder uiteinde hebben.

Door dit grotere oppervlak zijn de knoppen makkelijker te bedienen dan bij de Gen 5 het geval is. Overigens heb ik gemerkt dat ik de knoppen niet heel veel gebruikte. Ze dienden eerder als snelkoppelingen voor de apps.

De industriële uitstraling met een roestvrijstalen kast van de Gen 6 past helemaal bij de trends van tegenwoordig. Het is een slanke smartwatch, die heerlijk om de pols zit.

Als je je horloge links draagt, moet je er wel op letten dat je tijdens het sporten niet te lang op de kroon drukt als je je hand draait, aangezien je dan Google Assistent oproept.

Het design in het kort

Display

Het scherm van deze smartwatch is hetzelfde als zijn voorganger, namelijk een 1,28 inch AMOLED-display.

De resolutie van dit scherm is 416 x 416 pixels met een dichtheid van 328 ppi, wat staat voor pixels per inch. Op dit vlak is het een van de beste smartwatches, aangezien het display heel duidelijk is.

Dit zorgt voor een makkelijke bediening en een goede leesbaarheid van het scherm, zowel binnen als buiten in de felle zon.

De randen om het scherm heen zijn wel wat groot, maar dit zit de bediening ervan niet in de weg.

Het enige nadeel is dat het scherm niet helemaal doorloopt tot de rand van de ring, waardoor er een opening van een aantal millimeters overblijft tussen de wijzerplaat en het metaal.

Het display in het kort

Fitness- en gezondheidstracking

Door de Wear OS-software die op de Fossil Gen 6 geïnstalleerd is, kun je diverse fitnesstrackingapps downloaden, zoals Strava en Nike Run Club.

Tevens heeft Fossil zijn eigen wellness-functies die al op het apparaat zijn geïnstalleerd.

Zo houdt de Gen 6 bij hoeveel stappen je zet en wordt je slaapkwaliteit gemeten. Ook kun je je hartslag en het zuurstofniveau in je bloed bijhouden.

Het is echter niet mogelijk om deze gegevens op je telefoon te bekijken of te synchroniseren met een andere service, waardoor je het alleen op je horloge hebt.

Als je dit niet handig vindt, kun je ook Google Fit gebruiken, waardoor de dagelijkse activiteit bijgehouden wordt en vervolgens wordt doorgegeven aan je telefoon.

Als je niet op zoek bent naar de meest uitgebreide statistieken, dan zijn de trackingfuncties van de Gen 6 zeker voldoende.

Ook probeert het horloge je te motiveren om wekelijks een bepaald doel te halen, wat realistischer is dan de uitdagende, dagelijkse doelen van andere smartwatches.

sportprestaties fossil gen 6

Als je erg sportief bent en het horloge wil gebruiken om al je activiteiten bij te houden, dan zijn er wel betere smartwatches te vinden.

De GPS-prestaties zijn niet optimaal, aangezien de locatiebepaling wat inconsistent kan zijn. Voor hardlopen en wielrennen is deze watch dus wat minder geschikt.

Voor sporten zoals krachttraining biedt de Fossil Gen 6 wel een goede ondersteuningTijdens het sporten zit het horloge niet in de weg, doordat het apparaat niet heel zwaar is en een bescheiden kast heeft.

Fitness- en gezondheidstracking in het kort

Prestaties

fossil gen 6 hardware

De Fossil Gen 6 bezit een paar van de beste specificaties die ik ooit gezien heb bij smartwatches die niet van Apple zijn.

Een eerste voorbeeld is de Snapdragon Wear 4100 Plus-chipset, wat de Gen 6 sneller maakt dan andere modellen.

Zo wordt de lijst met apps direct geladen bij een druk op de centrale kroon. Ook het vinden en installeren van apps gaat een stuk sneller.

De animaties op het scherm zijn vloeiend, je hebt dus geen last van haperingen of vertragingen.

Een ander pluspunt is het 1GB RAM-geheugen en de 8GB opslagruimte, wat erg hoog is in vergelijking met andere smartwatches. Zo kun je al je apps en muziek op de Gen 6 kwijt.

Uiteindelijk zal het apparaat overgaan op het nieuwe Wear OS 3.0, maar tot die tijd presteert de Wear OS 2.0 ook al goed.

De prestaties in het kort

Software

Fossil heeft gekozen om de Gen 6 te voorzien van Wear OS, het smartwatch besturingssysteem van Google.

En dat is zeker een goede keuze, dit is het besturingssysteem met de meeste mogelijkheden. Zo zijn er meer dan genoeg applicaties beschikbaar in de Google Play Store.

Op de Fossil Gen 6 kun je ook gebruikmaken van de Google Assistent.

Die activeer je door het kroontje ingedrukt te houden of het thuisscherm naar rechts te vegen. Daarna kun je verbaal een commando geven of een vraag stellen.

Gebruik je liever Alexa van Amazon? Ook die is al geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

Software in het kort

💬 Wat anderen vinden

In deze review van TechRadar wordt de Fossil Gen 6 beschreven als een krachtige smartwatch die zich onderscheidt door zijn goede prestaties.

Het model is voorzien van een strak ontwerp en heeft een van de beste smartwatch-schermen van dit moment.

Hierin wordt tevens als voordeel benoemd dat de Gen 6 compatibel is met zowel iOS- als Android-telefoons. De Gen 6 werkt dus met bijna alle smartphones.

Aan de andere kant wordt de korte batterijduur als minpunt benoemd, aangezien je het apparaat (bijna) elke dag moet opladen.

✅ Conclusie

Ben jij op zoek naar een stijlvolle, complete smartwatchvoorzien van het uitgebreide Wear OS-besturingssysteem van Google? Dan is de Fossil Gen 6 zeker geschikt voor jou.

Het model heeft zogezegd een erg fraai design en bezit allerlei functies en sensoren om de dagelijkse activiteit nauwkeurig mee vast te leggen.

Daarnaast is het een gebruiksvriendelijke smartwatch die snel reageert, gemakkelijk van scherm wisselt en over spraakbesturing beschikt.

Jammer genoeg is het nog even wachten tot je van het WearOS 3.0 besturingssysteem gebruik kunt maken. Ook valt de accuduur van ongeveer een dag wel tegen.

Verder presteert de Gen 6 uitstekend, al met al ben ik zeer tevreden met mijn nieuwe Fossil Gen 6.

Feline

Feline

Feline is een echte gadget freak. Zelf gebruikt ze haar smartwatch het meest vanwege de gezondheidsfuncties.

Andere interessante artikelen