Wat is een pulsoximeter?

Wat is een pulsoximeter?

Een pulsoximeter is een medisch instrument waarmee de hoeveelheid zuurstof in het bloed kan worden bepaald. Een pulsoximeter wordt ook wel een saturatiemeter genoemd.

Het meten van de hoeveelheid zuurstof in je bloed met een pulsoximeter meet je simpel via bijvoorbeeld een clipje op je vinger. 

Een Pulsoximeter zien we steeds vaker terug in de nieuwste smartwatches. 

Met een pulsoxymeter kun je je hartslag meten. Aan de combinatie van het meten van je hartslag als het meten van de hoeveelheid zuurstof in je bloed heeft de pulsoximeter ook zijn naam te danken.

📖 Lees snel verder 👇

🤔 Hoe werkt een saturatiemeter?

In je bloed zitten rode bloedcellen die voor ongeveer 34% gevuld zijn met hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat zuurstofmoleculen en koolstofdioxide moleculen aan zich bindt.

Door de aanwezigheid van ijzer in hemoglobine krijgt bloed zijn bekende rode kleur. 

Wanneer er geen verbinding is tussen hemoglobine en zuurstofmoleculen zal de kleur rood van het bloed anders zijn dan wanneer er wel zuurstofmoleculen zijn gebonden aan hemoglobine. 

Een saturatiemeter meet door middel van het stralen van infraroodstralen op de bloedvaten de verschillen in rode kleuren. 

Het verschil tussen de weerkaatste infraroodstralen en de uitgezonden infraroodstralen wordt omgerekend naar de corresponderende saturatiewaarde in het bloed. 

De maximale saturatiewaarde is 100%. Bij deze waarde zijn zuurstofmoleculen aan alle hemoglobine moleculen gebonden.

✅ Wat is een goede zuurstofwaarde in het bloed?

Een waarde boven de 95% wordt gezien als een normale waarde bij een gezond persoon.

Het is alarmerend wanneer iemand een saturatiewaarde heeft in het bloed van 90% of lager. In dit geval dient er ook contact te worden opgenomen met een medisch specialist.

Mensen die last hebben van longziekten hebben vaker een lagere saturatiewaarde.

💰 Saturatiemeter zelf kopen?

Het hebben van een saturatiemeter kan levensreddend zijn in sommige situaties.

Je lichaam wordt continu voorzien van zuurstof.

Wanneer er een verstoring optreedt bij de opname van zuurstof of het transport van zuurstof leidt dit tot een verstoring van de verbrandingsprocessen in de cellen in je lichaam.

Een zuurstoftekort in de hersenen kan direct leiden tot hersenschade of zelfs sterfte wanneer het zuurstoftekort te lang duurt.

⌚ Een pulsoximeter op je smartwatch

Veel smartwatches beschikken over een saturatiemeter/pulsoximeter. Voor mensen die intensief sporten is het belangrijk om deze waarde goed in de gaten. 

Ook aan bergbeklimmers wordt aangeraden om regelmatig een saturatiemeter te gebruiken. 

Het grote voordeel aan een saturatiemeter op je smartwatch is dat je altijd de hoeveelheid zuurstof in je bloed goed in de gaten kunt houden. 

Voor iedereen die bewust bezig is met zijn gezondheid of fanatiek sport heeft het gebruiken van een saturatiemeter veel toegevoegde waarde. 

Voor mensen die lijden aan COPD of hartfalen wordt het uiterst aangeraden om regelmatig een saturatiemeter te gebruiken. 

Ook wanneer je je even niet lekker voelt, kan het verstandig zijn om de hoeveelheid zuurstof in je bloed te controleren. 

De functie van een saturatiemeter op je smartwatch maakt dit veel gemakkelijker voor je.

Remon

Vader van 2 kids, hardloper, voetballer en bovendien gek van gadgets en dan met name smartwatches. Zoals je merkt heb ik ook een grote voorliefde voor schrijven.

Andere interessante artikelen