Smartwatch met bloeddrukmeter

Smartwatch met bloeddrukmeter

Een horloge, die je hartslag meet, kennen we al langer. Maar een horloge, die je bloeddruk meet, is nog relatief nieuw in ons land.

Met dit soort technieken wordt de smartwatch meer en meer een medisch hulpmiddel.

De bloeddrukwaarde is een belangrijke indicator voor of iemand een verhoogde kans heeft op hart- en vaatziekten.

Door regelmatig te meten, krijg je een goede indicatie van de gemiddelde bloeddrukwaarden.

Ideaal als dat via een horloge kan.

📖 Wat je kunt verwachten in dit artikel 👇

Wat kun je met een bloeddrukmeter?

Je hart pompt je bloed de slagaders in. Hierdoor komt er druk op de bloedvaten en dit noem je de bloeddruk. Als je bloeddruk te hoog is, vergroot dit de kans op hart- en vaatziekten.

Voor wie graag gezond leeft, is het dan ook belangrijk om de bloeddruk regelmatig te controleren.

De meest toegepaste manier om de bloeddruk op te meten, is nog steeds via een traditionele bloeddrukmeter.

Deze meet de bloeddruk door een band of manchet om de bovenarm vast te maken, die wordt opgepompt totdat de slagaders dichtgedrukt zijn.

Dezelfde soort functie, zit nu ook verwerkt in enkele smartwatches.

En dat is een innovatieve manier van bloeddruk meten, die de komende jaren waarschijnlijk steeds meer zal worden toegepast.

Hoe meet een smartwatch je bloeddruk?

Een smartwatch, die de bloeddruk kan meten, heeft zijn manchet als het ware onder het bandje van het horloge zitten.

Als het horloge de zogenoemde oscillometrische methode gebruikt, werkt het op dezelfde manier als een traditionele bloeddrukmeter. Door het oppompen sluiten de slagaders.

Als deze weer loslaat, herstelt de bloeddruk zich en bepaalt de manchet de bloeddrukwaarden op basis van de trillingen in de druk.

ECG-sensoren

Daarnaast zijn er smartwatches, die gebruik maken van ECG-sensoren in combinatie met PPG-sensoren om de bloeddruk te meten.

ECG staat hierbij voor elektrocardiogram en PPG voor photoplethysmogram. De eerste meet de hartslag en de tweede de bloeddoorstroming.

Het horloge combineert deze data om de bloeddrukwaarden te bepalen.

Tot slot zijn er ook smartwatches, waarbij je het horloge eerst kunt kalibreren met een traditionele bloeddrukmanchet.

Een app bij dit horloge voorspelt vervolgens de toekomstige bloeddrukwaarden.

Dit gebeurt op basis van de relatie tussen de meting van de traditionele manchet en de meting van de hartslaggolven, die het horloge waarneemt.

Welke smartwatches zijn er die je bloeddruk meten?

Het bedrijf Omron was de eerste, die met een horloge met bloeddrukmeter op de markt kwam, de Omron’s Heartguide smartwatch.

Dit horloge werkt op basis van de oscillometrische methode en heeft in de Verenigde Staten een goedkeuring gekregen van de toezichthouder Food and Drug Administration (FDA).

Dit betekent dat het horloge zelfs door artsen gebruikt mag worden om een bloeddrukmeting te doen. Helaas is dit horloge vooralsnog alleen in Amerika te koop.

Smartwatches met een bloeddrukmeter, die wel in Nederland te koop zijn, zijn de Asus VivoWatch en de Parya Smartwatch.

De Asus VivoWatch maakt gebruik van ECG- en PPG-sensoren om de bloeddruk te meten. Daarnaast kan de VivoWatch ook de hartslag, het zuurstofgehalte in het bloed en de stressniveaus meten.

Het horloge is vooralsnog niet goedgekeurd door de medische instanties.

Verder is het merk Samsung bezig met de ontwikkeling van een app om met de Galaxy Watch Active 2 de bloeddruk te kunnen meten.

In Korea is deze app al verkrijgbaar. Dit horloge meet de hartslaggolven en combineert deze data met data verkregen door kalibratie met een traditionele bloeddrukmeter.

Wat zijn de voor- en nadelen van het meten van je bloeddruk via een smartwatch?

Het grote voordeel van je bloeddruk meten via een smartwatch, is dat je altijd en overal direct inzicht hebt in je bloeddrukwaarden.

Met een horloge kun je op elk gewenst moment in een handomdraai je bloeddrukwaarden meten.

Het is dan ook veel sneller en makkelijker te gebruiken dan een traditionele bloeddrukmeter.

Daarnaast is het voordeel van je bloeddruk meten via een smartwatch dat je het veel vaker kan doen dan via een traditionele meting.

Zo krijg je een betrouwbaarder beeld van je bloeddrukwaarden. Bovendien kun je via het horloge of de app gelijk een signaal krijgen als je bloeddrukwaarden gaan afwijken.

Hartslag Bloeddruk Smartwatch

Het grote nadeel is helaas dat er nog niet veel smartwatches met een bloeddrukmeter in ons land verkrijgbaar zijn.

Bovendien hebben niet alle horloges dezelfde betrouwbaarheid.

Het nadeel van het horloge, dat je moet kalibreren met een bloeddrukmanchet, is dat je alsnog het traditionele manchet nodig hebt om het horloge te kunnen gebruiken.

Hoe betrouwbaar is het meten van de bloeddruk via een smartwatch?

De methode van de traditionele bloeddrukmanchet blijkt het meest betrouwbaar.

Het horloge van Omron, dat een manchet in het polsbandje heeft verwerkt, meet nauwkeurig genoeg de bloeddruk om door artsen gebruikt te mogen worden.

Omron’s Heartguide smartwatch is als enige goedgekeurd als medisch hulpmiddel, maar is helaas nog niet in Nederland verkrijgbaar.

De smartwatches van Asus, Parya en Samsung lijken meer een aanvulling op de traditionele meetmethodes te zijn dan een vervanging.

Zo geven gebruikers van de VivoWatch aan dat het horloge soms lastig het signaal oppakt en dat de metingen niet altijd overeen lijken te komen met de werkelijkheid.

Om het horloge van Samsung meer betrouwbaar te maken, raadt de fabrikant aan om de smartwatch minstens iedere maand te kalibreren met een traditioneel bloeddrukmanchet.

Wat kunnen we concluderen over de smartwatch met bloeddrukmeter?

Samengevat komt het erop neer dat een smartwatch met bloeddrukmeter een enorme toegevoegde waarde kan zijn voor mensen, voor wie het belangrijk is om hun bloeddruk zo goed mogelijk te monitoren.

Met een smartwatch krijgen zij een actueler en nauwkeuriger beeld van hun gemiddelde bloeddrukwaarden.

Helaas is er nog maar één merk dat een smartwatch heeft weten te maken dat net zo goed werkt als een traditionele bloeddrukmeter.

Andere smartwatches lijken meer een aanvulling te zijn op de klassieke methodes.

Fabrikanten lijken in ieder geval wel volop bezig om het concept van een smartwatch met bloeddrukmeter verder uit te werken en te verbeteren.

In de nabije toekomst zullen er waarschijnlijk dan ook meer betrouwbare horloges op de markt komen.

Sporthorloge nodig?

Wij reviewden er 14! Bekijk welke horloge jouw lifestyle drastische kan veranderen.
REVIEW

Remon

Vader van 2 kids, hardloper, voetballer en bovendien gek van gadgets en dan met name smartwatches. Zoals je merkt heb ik ook een grote voorliefde voor schrijven.

Andere interessante artikelen