Apple Watch Series 6 Review

Apple Watch Series 6 Review

Als het op smartwatches aankomt heeft Apple met de Apple Watch één van de beste smartwatches van dit moment.

2021 heeft er alle schijn van dat de Apple Watch weer één van de meest verkochte smartwatches gaat worden.

In het eerste kwartaal van 2020 verkocht (7,6 miljoen) de techgigant al 23% meer Smartwatches dan een jaar eerder.

Waarom is de Apple Watch zo populair? In deze uitgebreide review zoomen we in op het nieuwste vlaggenschip van Apple: De Apple Watch Series 6.

📖 De onderwerpen die we behandelen 👇

💡 Waarom de Apple Watch 6?

Apple onderscheidt zich van de overige Smartwatch fabrikanten door de perfecte samenstelling van de nieuwste technieken en design. Eigenlijk precies wat Apple al jaren doet met hun andere producten zoals Macbooks en iPhones.

Met een Apple Watch weet je dat je een product draagt dat binnen een ecosysteem valt waarin alle Apple producten en services naadloos op elkaar aansluiten en nu nog meer dan ooit, letterlijk, binnen handbereik liggen. 

Goede redenen om een Apple Watch aan te schaffen zijn er voldoende. 

Met een Apple Watch ben je nog meer bereikbaar maar bereik je ook meer. 

Of het nu het luisteren van muziek is, het bijhouden van sportieve activiteiten of jouw gezondheid. 

Daarnaast blijft het natuurlijk ook gewoon een horloge die jou vertelt hoe laat het is en biedt het tegelijkertijd zoveel meer inzicht in dagelijkse planning en uit te voeren taken zodat je altijd op de hoogte bent van wat voor jou het belangrijkst is.

Apple Watch Series 6 Uiterlijk

⌚ De Apple Watch 6

Met de Series 6 heeft Apple wederom de lat voor smartwatches een stuk hoger gelegd dan de voorgaande jaren en zullen concurrenten zoals Samsung en Garmin hard moeten werken om dit bij te kunnen benen. 

Niet alleen qua design maar ook functionaliteit. Het design van de Series 6 is zoals we die kennen van de vorige generatie, waar de grootste verandering op de achterkant van de kast te vinden door de plaatsing van nieuwe sensoren en fotodioden. 

Met de nieuwe generatie komen dit keer twee nieuwe kleuren en een nieuw bandje. De kleuren die Apple heeft toegevoegd zijn rood en een mooi donkerblauw.

Apple Watch Series 6 Bandjes

Het nieuwe bandje dat Apple met de nieuwe generatie introduceert betreft een solobandje die bestaat uit een naadloos bandje zonder gesp of sluiting en kan worden verkregen als siliconenrubber bandje of een gevlochten polyester bandje. 

Al met al is de Series 6 een Apple smartwatch dat we meteen zullen herkennen en op het eerste gezicht vooral een voortzetting zal zijn van waar wij in de afgelopen jaren aan gewend zijn geraakt.

🛠 Features / functionaliteiten

Laten we eens inzoomen op de belangrijkste functionaliteiten van de Apple Watch Series 6.

Apps

Zoals het een echt Apple product betaamt draait alles om de nauwe samenwerking tussen de verschillende apps en de hardware en staat kwaliteit voorop.

Hiermee is niet gezegd dat je met de Apple Watch Series 6 ook maart iets misloopt als het gaat om de hoeveelheid apps die beschikbaar zijn. Naast de meest gangbare apps om overal en altijd verbonden te blijven.

Berichten beantwoorden en bellen

Je zou bijna vergeten dat je ook nog een iPhone in je zak hebt zitten. De Apple Smartwatch kun je zien als de gateway naar jouw iPhone, met het doel deze toch net iets minder vaak uit jouw zak te hoeven halen dan voorheen nodig was. 

Je check snel even je binnenkomende berichten en mails óf beantwoord een telefoongesprek. Maar ook bedien je er je muziek mee en kun je Siri snel even een vraag stellen of de navigatie gebruiken.

Watch faces

De informatie die op de smart-faces getoond wordt is nog overzichtelijker en meer aan te passen naar jouw behoeften. 

En dankzij het nieuwe Always-on Retina scherm altijd direct zichtbaar zonder eerst jouw pols omhoog te halen voordat het scherm aanspringt. 

Met de nieuwe Series 6 komen ook een aantal nieuwe watch-faces die hier optimaal gebruik van maken zodat je altijd zicht hebt op de tijd, notificaties, agendapunten, het weer en sportactiviteiten. 

Zo probeert Apple met verschillende doelgroepen rekening te houden en iedereen de beste oplossing te bieden.

Apple Watch Face
Een kenmerkende wijzerplaat voor de Apple Watch Series 6

Sterke focus op gezondheid

We zijn steeds bewuster bezig met het zo gezond mogelijk leven en dat begint bij het goed kunnen bijhouden van jouw activiteiten en gezondheid. 

Want hoe weet je of je op de goede weg bent? 

Meten is weten en dat kan nu beter dan ooit tevoren. 

Eén van de aspecten waar Apple namelijk hoog op heeft ingezet is een gezond en vitaal leven en de apps die Apple hiervoor heeft ontwikkeld werken allen nauw samen met de nieuwe hardware om jou alle informatie te geven die jij belangrijk vindt. 

Met de Apple Watch Series 6 lijkt Apple nog meer in te zetten op sportiviteit en gezondheid door de uitbreiding van de sensoren aan de achterkant, maar ook in de digital crown. 

Zo is de Series 6 voorzien van een nieuwe sensor die de zuurstofsaturatie in het bloed kan meten. 

Aan de hand van groen, rood en infrarood licht dat door de bloedvaten wordt geschenen meten nieuwe fotodioden de hoeveelheid licht dat terugkomt aan de hand waarvan via geavanceerde software de kleur van het bloed berekend wordt. 

De kleur van het bloed geeft een goede indicatie van de hoeveelheid zuurstof dat in jouw bloed zit.

Digital crown

In mijn optiek heeft de digital crown een zeer interessante update gekregen.

Deze is nu namelijk voorzien van elektroden die op zeer nauwkeurige wijze de hartslag kunnen meten

Met de nieuwe ECG-app kan worden aangegeven of jouw hartslag regelmatig is of onregelmatigheden vertoont. 

Om een ECG-scan te maken hoef je alleen maar jouw wijsvinger 30 seconden op de digital crown te houden waarna je een meting te zien krijgt. Deze kun je bewaren op met andere metingen te vergelijken en zo een goed beeld te hebben van jouw vitaliteit.

Digital Crown Apple Watch Series 6

Batterijduur

Hoewel er bijna geen enkele andere smartwatch de Apple Watch kan verbeteren, is de batterijduur de absolute achilleshiel. 

Apple zegt officieel dat de batterijduur ongeveer 18 uur is. In de praktijk blijkt dit wat aan de lage kant en is het eerder 24 uur (afhankelijk van hoe intensief het gebruik is natuurlijk).

Je moet hierdoor je Apple Watch Series 6 iedere dag opladen. Het voordeel is, dat dit dan wel weer erg snel gebeurd. In anderhalf uur is hij weer 100% opgeladen. In een uur zelfs al 80% (bron: Apple.com).

Hoogtemeter en sport

Een andere, nieuwe functionaliteit die Apple heeft toegevoegd is de always-active hoogte meter. 

De doelgroep die hier optimaal gebruik van maakt is mijn inziens echter eens stuk kleiner en betreft voornamelijk de gebruikers die wandelingen in de bergen maken of bergbeklimmingen doen.

Sport is een ander belangrijk punt waar Apple al geruime tijd op inzet. Zo kun je je Apple Watch ook prima inzetten als sporthorloge.

De activiteiten tracker is verder uitgewerkt om jou te motiveren het beste uit elke activiteit te halen en jou hierbij met heldere informatie inzicht te geven in jouw vooruitgang.

Ook kun je nu vrienden uitdagen voor een competitie en nog makkelijker resultaten met elkaar delen.

🛑 Nadelen van de Apple Watch Series 6

De Apple Watch Series 6 is een absoluut top horloge. Toch is niet alles rozengeur en manenschijn bij dit slimme horloge.

Zo gaat zoals gezegd de batterij niet heel lang mee en haalt met intensief gebruik niet eens een hele dag.

De prijs van ruim €400,- is natuurlijk een flinke investering voor veel mensen. Voor veel smartwatches betaal je minimaal de helft en heb je alsnog 90% van de functionaliteiten die de Apple Watch 6 bezit.

Waar je bovendien je vraagtekens bij kunt zetten zijn de beperkte extra nieuwe functionaliteiten ten opzichte van de Apple Watch Series 5. 

De Series 5 is ruim honderd euro goedkoper. Het meest opvallende verschil is dat het always-on display van de Series 6 een stuk feller is en dat de Series 6 over een zuurstofsaturatiesensor beschikt.

 

Always On Scherm Van De Apple Watch
Het always on scherm is erg helder

💬 Dit vinden anderen

Om een completer beeld te krijgen van hoeveel van al deze mooie updates in de nieuwste versie van de Apple Watch er nu echt toe doen heb ik de tijd genomen om andere reviews er op na te slaan en dan vallen er een aantal dingen op.

Een veel geprezen verbetering ten opzichte van de vorige versie is het Always-on Retina scherm. Deze zagen we voor het eerst in de Series 5 maar daar vonden veel gebruikers de helderheid van het scherm niet toereikend. 

Apple heeft geluisterd naar het kritiek hierop en het scherm aanzienlijk helderder gemaakt, wel twee en een half keer zo helder als in de voorganger.

De batterijduur wordt in reviews geprezen, maar ook onderuit gehaald. Dit komt met name doordat veel Apple Watch gebruikers al geen goede ervaringen hadden met de batterijduur van hun horloges.

"Ik had hiervoor een Fitbit ionic waar ik heel tevreden van was en altijd droeg maar deze app werkte niet goed op de iPhone lange laadtijd soms 7 minuten daarom besloten een Apple Watch 6 te kopen op zich een fijne smartwatch goed compatibel met iPhone en veel functies maar die had de Fitbit ook wat me vooral stoort is de korte accuduur met de ionic kon ik makkelijk een halve week doen en kon ik ook prima hartslag continu zien en men slaapritme bijhouden de applewatch moet elke avond netjes opgeladen worden"

Jer88 - op Bol.com

Het tweede punt dat veel geprezen wordt maar direct ook een vraagteken zet bij het nut ervan zijn de nieuwe sensoren en de mogelijkheid om de bloedsaturatie te kunnen meten. Hoewel dit technologisch gezien een grote stap voorwaarts is en laat zien waar Apple toe in staat is voelt het op dit moment nog als iets dat buiten de grote doelgroep van een smartwatch ligt.

✅ Conclusie

We kunnen stellen dat de Apple Watch Series 6 wederom een sterke update is ten opzichte van de vorige generatie waarmee Apple laat zien dat zij op het gebied van hard-en-software nog steeds ver voorop lopen

Met een herkenbaar en mooi design, snellere hardware en geoptimaliseerde software is de Series 6 een goede upgrade voor de mensen die nog een oudere generatie van de Apple Watch hebben.

Hiermee bereiken we tegelijkertijd een belangrijk punt van deze review, hoeveel van de nieuwe updates die doorgevoerd zijn in de Series 6 zijn het waard om hem aan te schaffen als je alleen Series 5 of misschien nog een Series 4 hebt?

Denk hier dus goed over na. De investering is niet gering.

Over één ding kun je zeker zijn. Met de Apple Watch series 6 haal jij één van de, zoniet de beste Smartwatch van dit moment in huis.

Remon

Vader van 2 kids, hardloper, voetballer en bovendien gek van gadgets en dan met name smartwatches. Zoals je merkt heb ik ook een grote voorliefde voor schrijven.

Andere interessante artikelen