Garmin Fenix 6 Review

Garmin Fenix 6 Review

De Garmin Fenix 6 is zeker geen goedkope smartwatch, maar hij is zijn prijs wel dubbel en dwars waard.

Na de Venu en de Vivoactive is de Fenix in Nederland het populairste model van Garmin. 

We vertellen je graag waarom we zo enthousiast zijn over dit horloge, en voor wie dit horloge het meest geschikt is.

Bovendien lees je mijn ervaring met deze smartwatch en bespreken we alle bijzondere eigenschappen van de Fenix 6.

Garmin Fenix 6 Pro

Last Amazon price update was: 24 maart 2023 5:46 pm

📖 Dit lees je over de Garmin Fenix 6 👇

⌚ De Fenix 6: het eerste waar sportliefhebbers naar kijken

De Garmin Fenix 6 is het middelste kind van de Fenix 6-serie familie. Deze smartwatch is verkrijgbaar als Fenix 6 en Fenix 6 Pro-model.

De Fenix 6 wijkt niet echt af van het standaard design van het assortiment, maar is wel op bijna alle manieren verbeterd.

Garmin heeft geprobeerd om van de Fenix een mooier, comfortabeler horloge te maken om de hele dag (en nacht) te dragen. En dat is ze zeker gelukt.

Net als alle andere Fenix-horloges van Garmin staat de Fenix 6 bekend om zijn lange batterijduur, waardoor je een paar dagen of zelfs weken zonder je oplader voldoende vermogen hebt. 

Dit maakt de Fenix 6 tot een geweldig sporthorloge. Jij focust je op het sporten, de Garmin Fenix doet de rest.

🔎 Verschillen en overeenkomsten van de diverse Fenix-typen

verschillen garmin fenix 6 modellen

De Garmin Fenix 6 is zoals gezegd in verschillende modellen beschikbaar. De look and feel van alle modellen is redelijk gelijk. De grootste verschillen zitten in batterijduur en de diameter van de kast.

Je kunt je prestaties meten op pistes of tijdens wandelingen, golfrondes bijhouden en zelfs je tijd op de hellingen volgen.

Garmin heeft ook een nieuwe editie van de Fenix 6 uitgebracht, die oplaadt op zonne-energie. Verder zijn er nieuwe softwarefuncties toegevoegd aan alle horloges, waaronder een nieuwe widget voor het bijhouden van slaap en nieuwe sportprofielen.

Ik kan nog veel meer vertellen over de exacte verschillen en overeenkomsten tussen de Fenix modellen van Garmin, maar ze worden in onderstaande video allemaal besproken.

💡 Wat kan de Garmin Fenix 6 precies?

Een zwaar horloge zit niet comfortabel om de pols, daarom heeft Garmin het gewicht laag gehouden. De stalen versie weegt 83 gram en de versie met een titanium behuizing is met 72 gram iets lichter.

De knoppen voelen premium aan, maar zijn subtiel genoeg: hiermee voelt de Fenix 6 niet als een beest om je pols en past hij bij verschillende polsmaten en -vormen.

Het scherm is van het transflectieve LCD-scherm. Het transfle…wat? Yes, dit scherm helpt om de levensduur van de batterij maximaal te houden, maar geeft bovendien een boost tot 260×260 pixels (voorheen 240×240) en dat is duidelijk te zien.

Hartslagnauwkeurigheid

De Fenix 6 bevat Garmin’s nieuwste generatie Elevate hartslagsensortechnologie, die voor veel doeleinden wordt gebruikt. Het wordt gebruikt voor fitness-trackingfuncties zoals de Body Battery-energiemonitor, geavanceerde slaapmonitoring en stress-tracking.

hartslag meten garmin fenix 6

Ook voert de Fenix 6 gedurende de dag hartslagmetingen uit om je een indicatie te geven van je huidige conditie. 

Toch is dit niet het belangrijkste, want de hartslagmetingen zijn vooral interessant om tijdens je trainingen te gebruiken. 

Zo kun je je hartslagzones in realtime bekijken, waarschuwingen ontvangen, of je hartslag simpelweg bekijken als je aan het hardlopen of fietsen bent.

Het wordt verder gebruikt voor statistieken die bedoeld zijn om je een beter overzicht te geven van je trainingsbelasting en om je te helpen voorstellen wanneer je in de beste vorm bent om weer een zware sessie in de sportschool aan te pakken. 

Je hebt ook de mogelijkheid om externe borstbanden te koppelen, die aanvullende trainingsstatistieken bieden, zoals inzicht in je lactaatdrempel en het uitvoeren van HRV-stresstests.

Activity-tracking en smartwatch-functies

De Garmin Fenix 6 is een activity tracker, dus je krijgt uiteraard de functionaliteiten die veel smartwatches op dit moment standaard hebben ingebouwd. 

Een stappenteller, slaapmonitoring en de hele dag stresstracking. Bovendien profiteer je van Garmin specifieke functionaliteiten zoals de Move Bar, Body Battery-energiemonitor en adaptieve automatische stapdoelen voor meer motivatie tot beweging.

Wandelen

wandelen met garmin fenix 6

Bij lange wandelingen kun je gebruik maken van de UltraTrac-wandelfunctie. De UltraTrac functie is een GPS-instelling waarmee spoorpunten en sensorgegevens minder vaak worden geregistreerd.

Door de UltraTrac functie in te schakelen, wordt de batterijduur verlengd, maar neemt de kwaliteit van de vastgelegde activiteiten af.

Zeker weten dat je het droog houdt? De Garmin Fenix 6 waarschuwt ook voor mogelijke stormen met behulp van de barometrische trendindicator.

Het horloge gebruikt een barometer om je hoogte te meten, maar een plotselinge daling van de atmosferische druk kan wijzen op een storm.

ClimbPro wordt geactiveerd wanneer je begint te klimmen. Wanneer je hoogtemeters toenemen, wordt er een nieuw scherm geactiveerd dat je verticale snelheid laat zien.

Als je een vooraf ingestelde GPX-route volgt, vertelt het je hoeveel meters je nog over hebt in combinatie met het profiel van de helling.

PacePro

Om zijn prestaties bij het volgen van hardlopen te vergroten, heeft Garmin de PacePro-training geïntroduceerd.

Veel hardlopers dragen graag een tempoband tijdens een race om hun racedoel te bereiken. Met de PacePro functie kun je een aangepaste tempoband maken op basis van afstand, tempo of afstand en tijd.

Zo krijg je tijdens je hardloopsessie realtime begeleiding over je tempo op basis van je hoogtegegevens en ideale tempo-strategie.

Om een PacePro plan te maken heb je de Garmin Connect™ app nodig. 

Handig: je kunt een voorbeeld van de tussentijden en de hoogtegrafiek bekijken voordat je de sessie gaat lopen.

Topo-mapping

TOPO-mapping is een belangrijk kenmerk van de Fenix 6 (Pro). Wanneer je aan een activiteit bezig bent, kun je naar een kaart van je omgeving navigeren om een beetje context toe te voegen aan wat er om je heen is. 

garmin fenix 6 pro maps

In- en uitzoomen kan weliswaar een beetje lastig zijn, maar als je dit een aantal keer hebt gedaan wordt het steeds eenvoudiger.

Als je jezelf in kaart brengt via een GPX, maakt het de ervaring een stuk beter, maar het is er een die ironisch genoeg beter werkt met de wildgroei van wegen in bebouwde gebieden, in plaats van in bijvoorbeeld een bos.

Je kunt naar nuttige punten, zoals ziekenhuizen en andere oriëntatiepunten, navigeren met behulp van de ingebouwde kaarten, maar hopelijk hoef je nooit een reden te hebben om dit te gebruiken. 

Garmin heeft nu ook het proces versneld om de GPX-bestanden op je horloge te krijgen van apps van derden zoals Strava en Komoot.

Kortom, de mapping is nog steeds een functie die de Fenix-reeks ver boven die van de concurrenten plaatst.

💬 Wat zeggen anderen over de Fenix 6?

Met de Fenix 6 lijk je haast oneindig veel te kunnen: afstand, tijd, hoogte, calorieën meten, etc. Allemaal vrij duidelijk en mijn ervaring is dat deze metingen ook vrij nauwkeurig zijn. 

Maar het zijn de extra functies die bijdragen aan de ervaring.

Dit blijkt ook uit de vele positieve reacties op het internet. Zoals deze op Reddit.com: “Ik ben erg blij met mijn Fenix 6 Pro. Tot nu toe nooit problemen mee gehad. Mijn scherm heeft wel de blauwe tint, maar dat maakt mij niet uit. Had hier en daar wat kleine haperingen tijdens het navigeren waarbij de kaart sporadisch zou verdwijnen, maar dat is ongeveer het enige probleem dat ik kan bedenken.

Ook LotteTH geeft op Bol.com aan dat het voldoet aan haar sportieve wensen:

Ik heb geen seconde spijt van deze aankoop. Je kan er nagenoeg alles mee bijhouden en je krijgt veel inzicht in je dagelijkse routine. Als je de Garmin connect app ook nog eens koppelt met MyFitnessPal (voeding) heb je een compleet overzicht. Heel blij mee. Gps werkt snel en accuraat. Hiervoor een FitBit Ionic gehad, die had daar wat moeite mee. Maar dit horloge maakt zeker zijn aankoopbedrag waar”.

✅ Je favoriete horloge voor sporten

Als je gaat voor kwaliteit en een echt sportbeest bent, dan kan de Garmin Fenix 6 je niet tegenvallen. Het is echt een alles in één horloge: activity tracker, sporthorloge, smartwatch…you name it 😉.

Redenen waarom je dit horloge moet kopen zijn absoluut de uitgebreide mogelijkheden als het gaat om het meten en inzichtelijk maken van je sportprestaties.

Maar ook de kwaliteit van de behuizing en de uitgebreide navigatiemogelijkheden maken van dit horloge een topper in dit segment smartwatches.

Er zijn ook redenen waarom je kunt twijfelen om dit horloge te kopen. Te beginnen met de hoge prijs. De Garmin Fenix 6 is een dure investering, er zijn absoluut goedkopere smartwatches op de markt.

Deze kunnen misschien iets minder, maar heb je echt behoefte aan alle toeters en bellen op de Garmin Fenix 6?

Al met al: de Garmin Fenix 6 is een topper in het segment van sporthorloges. Tegenvallen zal hij zeker niet.

Voordelen

Nadelen

Avatar

Remon

Vader van 2 kids, hardloper, voetballer en bovendien gek van gadgets en dan met name smartwatches. Zoals je merkt heb ik ook een grote voorliefde voor schrijven.

Andere interessante artikelen