Hoe meet een smartwatch je hartslag?

Hoe meet een smartwatch je hartslag?

Bijna iedereen loopt er tegenwoordig mee; een hippe smartwatch. Dit is ook wel begrijpelijk, aangezien deze veel meer kan dan een gewoon horloge. 

Er zijn enorm veel smartwatches en activity trackers, voor verschillende doeleinden en met diverse mogelijkheden. De meeste slimme horloges beschikken over een ingebouwde hartslagmeter, waarmee je je hartslag eenvoudig in de gaten houdt.

Je kan zien hoe hoog je hartslag is, bijvoorbeeld in je slaap, maar ook tijdens een activiteit.

♥ Werking van de hartslagmeter op een smartwatch

Hoe meet een smartwatch je hartslag eigenlijk?

De meest gebruikelijke manier is om te meten met behulp van twee groene led-lampjes, die aan de achterkant van het horloge zitten. Deze komen dus tegen je pols aan wanneer je de smartwatch draagt.

Deze lampjes knipperen enorm vaak per minuut. Het groene licht wat uit de lampjes komt, wordt geabsorbeerd door je bloed.

Vervolgens pakt de sensor naast de groene lampjes een rood licht op die door je bloed wordt weerkaatst.

Tijdens een hartslag pompt je hart meer bloed rond dan tussen twee hartslagen in. Op basis van deze hoeveelheden bepaalt de smartwatch je hartslag.

smartwatch hartslagmeter sensor

⌚ Hoe accuraat is de hartslag gemeten door een smartwatch?

Vraag jij je af hoe accuraat de hartslag is die jouw smartwatch aangeeft?

Als je de smartwatch op de goede manier draagt, kun je ervan uitgaan dat je horloge een nauwkeurige hartslagmeting uitvoert.

Het is belangrijk dat je het horloge strak omdoet, zodat deze goed tegen je huid aan zit. 

Bovendien kun je hem het beste twee vingers boven de pols dragen, hier kan de smartwatch je hartslag beter lezen.

Verder kunnen tatoeages de hartslagmeter beïnvloeden door de donkere inkt, daarom kun je je smartwatch het beste niet over tatoeages heen dragen.

Tatoeages op de pols kunnen een correcte meting van de hartslag beïnvloeden.

Er zijn een aantal dingen die de nauwkeurigheid kunnen beïnvloeden, ook al draag je de smartwatch op de goede manier.

Sporten in koude omstandigheden kan bijvoorbeeld zorgen voor onjuiste metingen. Daarnaast zorgen onverwachte (kleine) bewegingen ervoor dat je hartslag moeilijk te tracken is.

Mocht je een sprinter zijn of andere korte intervallen doen, dan kun je beter niet je smartwatch gebruiken als meetinstrument. De hartslagmeting loopt op een smartwatch meestal net wat achter.

Hetzelfde geldt voor krachttraining, hiermee spannen je spieren op een onnatuurlijke manier aan, wat de hartslagmeting kan beïnvloeden.

Een smartwatch is nauwkeurig, maar niet zo nauwkeurig als een hartslagband voor de borst.

Voor bijvoorbeeld kracht- en intervaltraining is een hartslagband dus een betrouwbaardere manier. Met een borstband krijg je echt volledig nauwkeurige metingen.

Als je je hartslag alleen wil meten om je slaapkwaliteit bij te houden of tijdens rustmomenten je hartslag te zien, dan is een smartwatch of activity tracker zeer geschikt.

hartslagmeter activity tracker

🏃‍♂️ Wat kun je met de hartslagmeting?

Nu we weten hoe een smartwatch de hartslag meet en hoe nauwkeurig dit is, rest ons nog de vraag waarom we onze hartslag zouden meten.

Je hartslag meten kan handig & interessant zijn voor:

Sporthorloge nodig?

Wij reviewden er 14! Bekijk welk horloge jouw lifestyle drastisch kan veranderen.
REVIEW
Avatar

Remon

Vader van 2 kids, hardloper, voetballer en bovendien gek van gadgets en dan met name smartwatches. Zoals je merkt heb ik ook een grote voorliefde voor schrijven.

Andere interessante artikelen