Betalen met je smartwatch (hoe en met wat?)

Betalen met je smartwatch (hoe en met wat?)

De smartwatch is een slim horloge dat ervoor zorgt dat jij alles bij de hand hebt, wat maar nodig kan zijn. Wil je bellen, geen probleem, even je agenda checken is een fluitje van een cent. 

Eén van de andere functionaliteiten die veel smartwatches tegenwoordig bezitten is het betalen met je smartwatch. Ideaal, want je hoeft geen portemonnee meer bij je te hebben.

💰 Betalen met je smartwatch

Aangezien bijna een 80% van alle mensen inmiddels contactloos betaalt, is het niet zo verwonderlijk, dat betalen met de smartwatch als waardevolle toevoeging wordt gezien.

Om te kunnen betalen met je smartwatch moet deze wel zijn voorzien van een NFC-chip. NFC staat voor: Near Field Communication. Deze veilige chip zit ook in je betaalpas. 

Dit is een draadloze verbinding die op een korte afstand van maximaal 10 centimeter informatie uit kan wisselen met andere NFC-apparaten.

💳 Digitale pinpas

Voor het betalen met je smartwatch worden door de NFC-chip radiostralen uitgezonden naar een betaalterminal. Hierdoor vindt een uitwisseling van de versleutelde betaalinformatie plaats.

De NFC-chip bevat een digitale kopie van jouw betaalpas. Deze digitale kopie zal jij dus jouw eerst op jouw smartwatch moeten installeren, om te kunnen betalen. 

Dit is eenvoudig in te stellen via de betaal app op je smartphone. Daarnaast is het nodig dat jouw smartwatch is uitgerust met de functie: contactloos betalen.

Voordat je kunt betalen met je smartwatch, moet je de digitale kopie van je pinpas installeren op het horloge. Dit doe je via de betaal-app van je smartwatch.

Zoals de namen het al doen vermoeden, maken de Fitbit toestellen gebruik van Fit Pay, de Apple Watch de Apple Pay en de Garmin-toestellen van Garmin Pay.

Voor een juiste werking moet het wel zo zijn dat jouw bank de functie ook aanbiedt.

🍏 Betalen met Apple Pay

Apple Pay kan al sinds juni 2019 bij de bekendere banken als ING, Rabobank en ABN AMRO hebben de betaalfunctie hiervoor inmiddels beschikbaar. 

Ook bij de wat onbekendere banken is Apple Pay mogelijk, namelijk bij N26, Openbank en Revolut.

Er wordt om veiligheidsredenen geadviseerd om de functie: Ontgrendel via Iphone, uit te zetten, om zo te voorkomen dat je een grote som kwijtraakt, mochten kwaadwillenden jouw smartwatch onverhoopt in handen krijgen. Deze functie is bij de standaardinstellingen te vinden.

Betalen met Apple Pay gaat als volgt:

 • Geef een dubbelklik op het knopje aan de zijkant van de smartwatch.
 • Hou het scherm van je Apple Watch dichtbij de betaalautomaat.
 • Wacht tot je een tikje voelt en de betaling is voltooid.

🔼 Betalen met Garmin Pay

Garmin Pay is momenteel mogelijk bij ABN AMRO, Rabobank en ICS Mastercards.

Bij Garmin Pay gaat de betaling als volgt:

 • Zorg dat je de activatieknop van je smartwatch ingedrukt houdt
 • Kies voor het Wallet-icoon
 • Toets je pincode in. De betaalpas verschijnt nu op je Garmin scherm
 • Houd je smartwatch vlakbij de betaalautomaat om zo te betalen
 • De betaalautomaat laat zien of de betaling geslaagd is.

🔷 Betalen met Fit Pay

Fit Pay kan op dit moment bij de ABN AMRO en de Rabobank.

Een betaling met Fitbit Pay gaat zo:

 • Zorg dat je de activatieknop van je smartwatch ingedrukt houdt
 • Toets je pincode in. De betaalpas verschijnt nu op het Fitbit scherm
 • Houd je smartwatch vlakbij de betaalautomaat om te betalen
 • Als de betaling is gelukt, trilt je Fitbit en komt er een bevestiging op je scherm.

💲Betalen met Google Pay

Google Pay is in Duitsland en België al wel mogelijk, maar helaas nog niet in Nederland.
Samsung Pay is toepasbaar op alle terminals dus niet alleen op NFC. 

Hiermee heeft het qua betalen het grootste bereik. Helaas is ook deze optie anno 2020 in Nederland nog niet beschikbaar.

☑ Conclusie

De populariteit van de smartwatch is nog steeds groeiende. De verwachting is dan ook dat de betalingen met een smartwatch in de toekomst bij meer banken mogelijk zal zijn.

De wens om via de smartwatch betalingen te kunnen verrichten is groot en groeiende. De kans dat de banken hierin zullen meegaan is dus groot.

Wanneer alle banken de mogelijkheid van betalen via de smartphone ook daadwerkelijk zullen aanbieden, is helaas niet duidelijk.

Be smart and keep watching!

Avatar

Remon

Vader van 2 kids, hardloper, voetballer en bovendien gek van gadgets en dan met name smartwatches. Zoals je merkt heb ik ook een grote voorliefde voor schrijven.

Andere interessante artikelen